dimecres, 16 de novembre del 2016

"STAMPADES"

Us en recordeu d’aquella  decepció tan gran en adonar-vos que els reis mags no eren qui pensàveu? Doncs imagineu-vos la nostra cara de sorpresa en reviure aquella sensació en una escola de Finlàndia.
No ens volem precipitar a extreure conclusions d’un fet que no hem observat suficient, però avui ens aventurem a afirmar que la metodologia que segueix aquesta escola no és la que esperàvem. És més, està molt lluny de la utopia que ens imaginàvem!
Us preguntareu per què “stampades”...  doncs avui “hem tingut el privilegi” de ser les encarregades de posar un “stamp” [1] a totes les llibretes dels nens i nenes que intervenien a classe. Per intervenció, ens referim a contestar les preguntes  que el mestre feia respondre ordenadament i respectant el torn de paraula. Aquest rol magistral s’allunya molt de la interacció que esperàvem.

Els “stamps” s’utilitzen per premiar la feina ben feta i en el nostre cas ens ha tocat decidir a qui premiar. Ens ha caigut el món a sobre en veure les cares dels alumnes que esperaven impacients un “Well done”[2] a la seva llibreta. Seguidament, la decepció d’aquells que no han estat premiats ens ha encongit el cor i ens ha fet reflexionar sobre la repercussió d’aquests premis.


No sabem fins a quin punt el mestre té en compte aquests “stamps” o si només els fa servir per motivar als alumnes, però estem segures que aquest fet no els deixa indiferents. Creiem que aquest tipus de premis són perillosos, ja que poden motivar a un sector molt reduït que busca l’excel·lència i a l’hora desmotivar i ferir l’autoestima dels alumnes més vergonyosos o passius.



[1] Stamp: Segell
[2] Well done: Ben fet!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada