dijous, 17 de novembre del 2016

A vegades surt el sol

Aquest matí ens hem despertat amb ganes d’observar les petites coses que fan de l’educació a Finlàndia, una de les millors del món. Hem deixat a un cantó la decepció en veure que la metodologia que segueixen alguns mestres és més aviat tradicional i ens hem esforçat a ser positives i aprendre dels detalls que marquen la diferència.

Avui doncs, gràcies a aquest canvi de mirada i al fet d’haver pogut participar i interactuar amb els alumnes d’algunes classes, ens hem sentit molt realitzades i il·lusionades de nou.

Ens ha agradat molt veure que els nens s’aixecaven de la cadira, que intervenien i que estaven motivats per aprendre. Trobem interessant que no totes les activitats siguin dins l’aula. Avui, a l’escola s’hi respirava un ambient molt acollidor i no es feia estrany trobar alumnes repartits en grups, fent feina per tots els racons.

També hem pogut veure creativitat, iniciativa pròpia i treball en grup, tot i que el docent segueix delimitant bastant les pautes de treball. Hem vist alumnes cantant, tocant instruments, cuinant, jugant, dialogant i fent recerca d’informació amb diferents suports.

Com pot ser que la situació educativa canviï tant d’un dia per l’altre?

Ens hem adonat que el funcionament d’una classe canvia segons la intervenció del mestre. Ja sabíem que a Finlàndia cada docent té la llibertat de plantejar les seves classes com vol, però en cap moment creiem que aquesta “llibertat” fos tan real. Els mestres distribueixen el mobiliari de l’aula com volen, utilitzen la metodologia que creuen més convenient i organitzen els continguts curriculars com els hi sembla. Aquest fet enriqueix molt la feina del mestre i ens fa reflexionar sobre la confiança que hi ha entre l’equip docent. 

En cap moment hem vist un mestre qüestionant la feina d’un altre sinó tot el contrari, tothom confia en la feina dels seus companys i pensem que això és un aspecte molt rellevant per aconseguir una bona educació amb objectius compartits.

Ara bé, si els mestres tenen la llibertat de decidir COM ensenyar, PER QUÈ tots fan servir el llibre de text?


Seguirem buscant respostes...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada